Ramowy program studiów
Wersja: 3
Informacje ogólne
Wydział |
Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu |
Kierunek studiów |
Sport |
Studia |
I stopnia |
Profil |
Ogólnoakademicki |
Specjalność |
----- |
Nazwa przedmiotu |
Podstawy dietetyki |
Języki w jakich jest i może być realizowany kurs |
j.polski |
Status przedmiotu |
Moduł przedmiotów kierunkowych |
Wymagania wstępne (lista przedmiotów) |
----- |
Jednostka prowadząca |
Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu |
Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu |
dr inż. A. Zagrodna, adiunkt |
Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia |
dr inż. A. Broniecka, wykładowca, |
Cel przedmiotu |
C1 - zdobywanie podstawowej wiedzy z zakresu żywienia sportowca C2 - zrozumienie roli pożywienia w rozwoju i utrzymaniu czynności życiowych organizmu sportowca C3 - poznanie zasad planowania żywienia dla zawodników różnych dyscyplin sportowych |
Opis przedmiotu |
Przedmiot jest realizowany w wymiarze 15 godzin wykładów i 15 godzin ćwiczeń. Przedmiot prowadzony jest w formie referatów, prezentacji multimedialnych i dyskusji. Tematyka przedmiotu dotyczy zasad prawidłowego żywienia osób uprawiających sport, ze zwróceniem uwagi na żywienie w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny sportu oraz od intensywności obciążeń – w czasie treningu, zawodów i odnowy po wysiłku. Wykład ma za zadanie dostarczenie informacji na temat zasad żywienia sportowców, ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb w zależności od uprawianej dyscypliny sportowej. Ćwiczenia mają
na celu wykształcenie umiejętności określania zapotrzebowania energetycznego i na inne składniki w
zależności od rodzaju i intensywności aktywności fizycznej. |