Ramowy program studiów
Wersja: 3
Informacje ogólne
Wydział |
Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu |
Kierunek studiów |
Sport |
Studia |
II stopnia |
Profil |
--- |
Specjalność |
----- |
Nazwa przedmiotu |
Podstawy żywienia człowieka |
Języki w jakich jest i może być realizowany kurs |
j.polski |
Status przedmiotu |
Moduł wyboru specjalności - Specjalność Żywienie i suplementacja w sporcie. |
Wymagania wstępne (lista przedmiotów) |
----- |
Jednostka prowadząca |
Zakład Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu |
Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu |
dr inż. A. Broniecka, wykładowca |
Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia |
dr inż. A. Broniecka, wykładowca, |
Cel przedmiotu |
C1 - Zapoznanie studentów z wiedzą z zakresu racjonalnego żywienia człowieka zdrowego w zależności od płci, wieku oraz poziomu aktywności fizycznej. C2 - Promowanie zdrowego żywienia. C3 - Przekazanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa. |
Opis przedmiotu |
Przedmiot jest realizowany w formie prezentacji multimedialnych, referatów oraz ćwiczeń komputerowych. Tematyka przedmiotu związana jest z racjonalnym żywieniem człowieka zdrowego w zależności od płci, wieku oraz poziomu aktywności fizycznej. Tematyka przedmiotu także porusza tematy związane z towaroznawstwem żywności. |