sobota, 14 grudnia 2024 | Portal eORDO Omnis v. 1.116.1.5.61

Portal eORDO Omnis

Niezalogowano
Użytkownik anonimowy
Zaloguj się

AWF we Wrocławiu

Ramowy program studiów

Szczegóły przedmiotu

Wersja: 3

Informacje ogólne


Wydział

Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu

Kierunek studiów

Wychowanie Fizyczne

Studia

I stopnia

Profil

Ogólnoakademicki

Specjalność

SPORT SZKOLNY

Nazwa przedmiotu

Dieta młodego sportowca

Języki w jakich jest i może być realizowany kurs

j.polski

Status przedmiotu

Moduł 4:Przygotowanie do nauczania kolejnego przedmiotu (prowadzenie zajęć) - Specjalność do wyboru: SPORT SZKOLNY

Wymagania wstępne (lista przedmiotów)

-----

Jednostka prowadząca

Zakład Biologicznych i Medycznych Podstaw Sportu

Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu

dr inż. A. Zagrodna, adiunkt

Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia

dr inż. A. Broniecka, wykładowca,
dr inż. A. Zagrodna, adiunkt

Cel przedmiotu

1. Przedstwienie zależności pomiędzy prawidłowym odżywianiem, które jest decydującym czynnikiem wpływającym na wzrastanie oraz rozwój młodego organizmu, co ma decydujący wpływ na osięgane wyniki sportowe. 

2. Poznanie zapotrzebowania energetycznego i na mikr- i makro- składniki odżywcze w celu wpsomagania młodych zawodników w zależności od stosowanych obciążeń wysiłkowych. 

Opis przedmiotu

Tematyka przedmiotu dotyczy przedstawienia znaczenia podstawowych składników odżywczych tj :węglowodanów, białek, lipidów, związków mineralnych i witamin w żywieniu dzieci i młodzieży o zwiększonym poziomie aktywności sportowej oraz zawodników klasyfikowanego sportu. Na wykładach zostanie też omówiona dokładnie funkcja, jaką pełnią w/w składniki pożywienia w procesie rozwoju młodych organizmów. Ćwiczenia mają za zadanie przedstwienie norm na makro i mikro - składniki żywności w zależności od wieku i obciążeń wysiłkowych oraz weliminowanie błędów żywieniowych.