Ramowy program studiów
Wersja: 3
Informacje ogólne
Wydział |
Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu |
Kierunek studiów |
Wychowanie Fizyczne |
Studia |
I stopnia |
Profil |
Ogólnoakademicki |
Specjalność |
SPORT SZKOLNY |
Nazwa przedmiotu |
Dieta młodego sportowca |
Języki w jakich jest i może być realizowany kurs |
j.polski |
Status przedmiotu |
Moduł 4:Przygotowanie do nauczania kolejnego przedmiotu (prowadzenie zajęć) - Specjalność do wyboru: SPORT SZKOLNY |
Wymagania wstępne (lista przedmiotów) |
----- |
Jednostka prowadząca |
Zakład Biologicznych i Medycznych Podstaw Sportu |
Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu |
dr inż. A. Zagrodna, adiunkt |
Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia |
dr inż. A. Broniecka, wykładowca, |
Cel przedmiotu |
1. Przedstwienie zależności pomiędzy prawidłowym odżywianiem, które jest decydującym czynnikiem wpływającym na wzrastanie oraz rozwój młodego organizmu, co ma decydujący wpływ na osięgane wyniki sportowe. 2. Poznanie zapotrzebowania energetycznego i na mikr- i makro- składniki odżywcze w celu wpsomagania młodych zawodników w zależności od stosowanych obciążeń wysiłkowych. |
Opis przedmiotu |
Tematyka przedmiotu dotyczy przedstawienia znaczenia podstawowych
składników
odżywczych tj :węglowodanów, białek, lipidów, związków mineralnych i witamin w żywieniu dzieci i młodzieży o zwiększonym poziomie aktywności sportowej oraz zawodników klasyfikowanego sportu. Na wykładach zostanie też omówiona dokładnie funkcja, jaką pełnią w/w
składniki
pożywienia w procesie rozwoju młodych organizmów. Ćwiczenia mają za zadanie przedstwienie norm na makro i mikro - składniki żywności w zależności od wieku i obciążeń wysiłkowych oraz weliminowanie błędów żywieniowych. |