Ramowy program studiów
Wersja: 3
Informacje ogólne
Wydział |
Wydział Wychowania Fizycznego i Sportu |
Kierunek studiów |
Wychowanie Fizyczne |
Studia |
I stopnia |
Profil |
Praktyczny |
Specjalność |
----- |
Nazwa przedmiotu |
Fizjologiczne aspekty diety w aktywności fizycznej |
Języki w jakich jest i może być realizowany kurs |
j.polski |
Status przedmiotu |
Przygotowanie do nauczania kolejnego przedmiotu (prowadzenie zajęć) - Specjalność do wyboru: FITNESS |
Wymagania wstępne (lista przedmiotów) |
----- |
Jednostka prowadząca |
Zakład Fizjologii i Biochemii |
Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu |
dr hab. E. Murawska-Ciałowicz, prof. AWF Wrocław |
Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia |
dr E. Bakońska-Pacoń, adiunkt, |
Cel przedmiotu |
Przekazanie wiedzy na temat podstaw przemiany materii , fizjologicznych mechanizmów regulacji oraz składników diety i ich znaczenia zdrowotnego. Przekazanie wiedzy na temat pozytywnego wpływu odpowiednio modyfikowanej diety na zdrowie i wydolność fizyczną człowieka na różnych etapach jego życia. Przedstawienie laboratoryjnych metod diagnostyki i monitorowania wybranych stanów chorobowych związanych z nieprawidłowym odżywianiem w relacji do poziomu wydolności fizycznej. |
Opis przedmiotu |
Przedmiot obejmuje problematykę fizjologicznej regulacji przemiany materii wraz z procesami trawienia i wchłaniania oraz charakterystyką hormonalną i wzajemnymi relacji pomiędzy hormonami o działaniu oreksy - i anoreksygennym. Zostaną również przedstawione i wyjaśnione studenta przyczyny i skutków najczęściej popełnianych błędów żywieniowych i ich konsekwencji zdrowotne i wysiłkowe. Ponadto studenci zostaną zapoznani z wpływem różnych czynników na wartość odżywczą pożywienia. |