Ramowy program studiów
Wersja: 1
Informacje ogólne
Wydział |
Wydział Fizjoterapii |
Kierunek studiów |
Fizjoterapia |
Studia |
Jednolite Magisterskie |
Profil |
Ogólnoakademicki |
Specjalność |
----- |
Nazwa przedmiotu |
Diety specjalistyczne |
|
|
Języki w jakich jest i może być realizowany kurs |
j.polski |
Status przedmiotu |
Autorska oferta uczelni - Moduł II (Moduł I lub II do wyboru) |
Wymagania wstępne (lista przedmiotów) |
PTZ_12_I_S_01 - Anatomia, |
Jednostka prowadząca |
Wydział Fizjoterapii |
Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu |
dr D. Jakubiec, adiunkt |
Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia |
dr D. Jakubiec, adiunkt, |
Cel przedmiotu |
C1. Poznanie współzależności między pożywieniem a jego przemianą w organizmie. C2. Zdobycie wiedzy o racjonalnym odżywianiu się. C3. Poznanie zaleceń żywieniowych, opartych na aktualnym stanie wiedzy oraz sposobów żywienia w różnych jednostkach chorobowych. |
Opis przedmiotu |
Miejsce dietetyki w układzie nauk biologicznych. Mechanizmy regulacyjne, pojecie głodu, sytości i apetytu, procesy trawienia, rola mikroflory jelitowej. Dieta – definicje, pojęcia. Składniki odżywcze – białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i składniki mineralne - źródła w żywieniu, rola i przemiany w organizmie, zapotrzebowanie organizmu. Białka, węglowodany i lipidy w żywieniu człowieka w zależności od wieku, obciążenia i stanu zdrowia. Zależności B:T:W w różnych dietach. Rola wody. Żywienie a choroby cywilizacyjne. Żywienie osób starszych i w podeszłym wieku. Żywienie osób z porażeniem po urazach kręgosłupa. Żywienie chorych ze stomią. Żywienie osób z rozległymi poparzeniami. Żywienie osób z chorobami neurodegeneracyjnymi (choroba Azheimera, choroba Parkinsona) |