piątek, 23 lutego 2024 | Portal eORDO Omnis v. 1.116.1.5.61

Portal eORDO Omnis

Niezalogowano
Użytkownik anonimowy
Zaloguj się

AWF we Wrocławiu

Ramowy program studiów

Szczegóły przedmiotu

Wersja: 1

Informacje ogólne


Wydział

Wydział Nauk o Sporcie

Kierunek studiów

Sport

Studia

II stopnia

Profil

---

Specjalność

-----

Nazwa przedmiotu

Podstawy żywienia człowieka



Forma studiów Rok studiów Semestr Suma godzin dydaktycznych Liczba punktów ECTS
Wykłady Ćwiczenia/praktyki
Niestacjonarne 1 1 --- --- ---
1 2 6.0 18.0 3.0
Suma 6.0 18.0 3.0

Języki w jakich jest i może być realizowany kurs

j.polski

Status przedmiotu

Moduł wyboru specjalności - Specjalność Żywienie i suplementacja w sporcie.

Wymagania wstępne (lista przedmiotów)

-----

Jednostka prowadząca

Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu

Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu

dr inż. A. Zagrodna, adiunkt

Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia

dr inż. A. Książek, adiunkt,
prof. dr hab. M. Słowińska-Lisowska, prof. zw.,
dr inż. A. Zagrodna, adiunkt

Cel przedmiotu

C1 - Zapoznanie studentów z wiedzą z zakresu racjonalnego żywienia człowieka zdrowego w zależności od płci, wieku oraz poziomu aktywności fizycznej.

C2 - Promowanie zdrowego żywienia.

C3 - Przekazanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa. 



Opis przedmiotu

Przedmiot jest realizowany w formie prezentacji multimedialnych, referatów oraz ćwiczeń komputerowych. Tematyka przedmiotu związana jest z racjonalnym żywieniem człowieka zdrowego w zależności od płci, wieku oraz poziomu aktywności fizycznej. Tematyka przedmiotu także porusza tematy związane z towaroznawstwem żywności.