Ramowy program studiów
Wersja: 1
Informacje ogólne
Wydział |
Wydział Nauk o Sporcie |
Kierunek studiów |
Sport |
Studia |
I stopnia |
Profil |
Ogólnoakademicki |
Specjalność |
----- |
Nazwa przedmiotu |
Podstawy dietetyki |
|
|
Języki w jakich jest i może być realizowany kurs |
j.polski |
Status przedmiotu |
Moduł przedmiotów kierunkowych |
Wymagania wstępne (lista przedmiotów) |
----- |
Jednostka prowadząca |
Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu |
Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu |
prof. dr hab. M. Słowińska-Lisowska, prof. zw. |
Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia |
prof. dr hab. M. Słowińska-Lisowska, prof. zw., |
Cel przedmiotu |
C1 - zdobywanie podstawowej wiedzy z zakresu żywienia sportowca C2 - zrozumienie roli pożywienia w rozwoju i utrzymaniu
czynności życiowych organizmu sportowca C3 - poznanie zasad planowania żywienia dla zawodników różnych dyscyplin sportowych |
Opis przedmiotu |
Przedmiot prowadzony jest w formie referatów, prezentacji
multimedialnych i dyskusji.
Tematyka przedmiotu dotyczy zasad prawidłowego żywienia osób uprawiających sport, ze zwróceniem
uwagi na żywienie w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny sportu oraz
od intensywności obciążeń – w czasie treningu, zawodów i odnowy po
wysiłku. Wykład ma za
zadanie dostarczenie informacji na temat zasad żywienia sportowców, ze
szczególnym uwzględnieniem potrzeb w zależności od uprawianej dyscypliny
sportowej. Ćwiczenia mają na celu wykształcenie
umiejętności określania zapotrzebowania energetycznego i na inne
składniki w zależności od rodzaju i intensywności aktywności fizycznej. |