Ramowy program studiów
Wersja: 3
Informacje ogólne
Wydział |
Wydział Wychowania Fizycznego |
Kierunek studiów |
Turystyka i Rekreacja |
Studia |
I stopnia |
Profil |
--- |
Specjalność |
----- |
Nazwa przedmiotu |
Dietetyka |
Języki w jakich jest i może być realizowany kurs |
----- |
Status przedmiotu |
Moduł: Przedmiot do wyboru ogólny (student wybiera jeden przedmiot w semestrze) |
Wymagania wstępne (lista przedmiotów) |
----- |
Jednostka prowadząca |
Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu |
Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu |
dr inż. A. Zagrodna, adiunkt |
Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia |
dr inż. A. Broniecka, wykładowca, |
Cel przedmiotu |
C1 - Przybliżenie szczegółowej wiedzy na temat zasad racjonalnego żywienia dzieci, młodzieży i dorosłych. C2 - Zapoznanie studentów z najczęściej popełnianymi błędami żywieniowymi i ich konsekwencjami zdrowotnymi. C3 - Zapoznanie studenta z dodatkami spożywczymi i zasadami znakowania żywności. |
Opis przedmiotu |
Przedmiot prowadzony jest w formie referatów, prezentacji multimedialnych i dyskusji. Tematyka przedmiotu
dotyczy zasad prawidłowego żywienia człowieka w zależności od płci, wieku i stanu fizjologicznego oraz
dostosowania odpowiedniego planu żywieniowego w zależności od rodzaju i intensywności aktywności fizycznej.
Omawiane są również kwestie sztucznych i naturalnych dozwolonych dodatków do żywności i suplementów
diety oraz najnowsze zasady znakowania żywności. |