Ramowy program studiów
Szczegóły ramówki
Ramówka: TIR_17_II_S
Kierunek: Turystyka i Rekreacja
Nazwa przedmiotu |
Ogółem godzin przedmiotu | 1 rok | 2 rok | |||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Sem. 1 | Sem. 2 | Sem. 3 | Sem. 4 | |||||||||||||
w | ćw | praca własna studenta / doktoranta |
w. | ćw. | Pkt ects |
w. | ćw. | Pkt ects |
w. | ćw. | Pkt ects |
w. | ćw. | Pkt ects |
||
I | Moduł wyboru specjalności - Techniki relaksacyjne w rekreacji | |||||||||||||||
1. |
Masaż relaksacyjny
(STIR_12_II_S_02) |
0 | 15.0 | 35 |
0 |
15.0 |
2.0 |
|||||||||
2. |
Psychosomatyczne ćwiczenia jogi
(KTIR_13_II_S_14) |
0 | 30.0 | 0 |
0 |
30.0 |
1.0 |
|||||||||
3. |
Metodyka technik relaksacyjnych
(KTIR_13_II_S_16) |
10.0 | 35.0 | 55 |
10.0 |
15.0 |
2.0 |
0 |
20.0 |
2.0 |
||||||
4. |
Relaksacja i medytacja w różnych kulturach
(STIR_12_II_S_04) |
25.0 | 0.0 | 25 |
25.0 |
0.0 |
2.0 |
|||||||||
5. |
Stres w teorii i praktyce
(KTIR_13_II_S_15) |
20.0 | 20.0 | 85 |
10.0 |
10.0 |
2.0 |
10.0 |
10.0 |
3.0 |
||||||
6. |
Fizjologiczne metody kontroli relaksacji
(KTIR_13_II_S_18) |
10.0 | 10.0 | 30 |
10.0 |
10.0 |
2.0 |
|||||||||
7. |
Techniki relaksacyjne w wodzie
(STIR_12_II_S_07) |
10.0 | 20.0 | 20 |
10.0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
8. |
Emisja i higiena głosu
(KTIR_13_II_S_25) |
0 | 15.0 | 10 |
0 |
15.0 |
1.0 |
|||||||||
9. |
Ćwiczenia świadomości ciała
(KTIR_13_II_S_26) |
5.0 | 15.0 | 30 |
5.0 |
15.0 |
2.0 |
|||||||||
10. |
Podstawy dietetyki
(KTIR_13_II_S_27) |
10.0 | 15.0 | 25 |
10.0 |
15.0 |
2.0 |
|||||||||
11. |
Relaksacyjne formy ekspresji ruchowej
(KTIR_13_II_S_28) |
5.0 | 20.0 | 25 |
5.0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
12. |
Trening progresywny Jacobsona
(KTIR_13_II_S_30) |
5.0 | 20.0 | 25 |
5.0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
13. |
Ćwiczenia koncentracji i medytacji
(KTIR_13_II_S_31) |
5.0 | 20.0 | 25 |
5.0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
14. |
Teoria i praktyka ćwiczeń siłowych i rozciągających
(STIR_12_II_S_51) |
5.0 | 15.0 | 30 |
5.0 |
15.0 |
2.0 |
|||||||||
15. |
Trening autogenny Schultza
(KTIR_13_II_S_33) |
5.0 | 20.0 | 25 |
5.0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
II | Moduł wyboru specjalności - Promocja zdrowia w rekreacji | |||||||||||||||
1. |
Biomedyczne podstawy zdrowia
(KTIR_13_II_S_56) |
10.0 | 20.0 | 70 |
10.0 |
20.0 |
4.0 |
|||||||||
2. |
Filozoficzno-etyczne aspekty zdrowia
(KTIR_13_II_S_57) |
15.0 | 0.0 | 60 |
15.0 |
0.0 |
3.0 |
|||||||||
3. |
Psychologia zdrowia w praktyce
(KTIR_13_II_S_59) |
10.0 | 20.0 | 20 |
10.0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
4. |
Sporty rekreacyjne w środowisku wodnym
(KTIR_13_II_S_58) |
0 | 25.0 | 25 |
0 |
25.0 |
2.0 |
|||||||||
5. |
Teoria i historia promocji zdrowia
(KTIR_13_II_S_61) |
20.0 | 10.0 | 20 |
20.0 |
10.0 |
2.0 |
|||||||||
6. |
Emisja i higiena głosu
(KTIR_13_II_S_62) |
0 | 15.0 | 10 |
0 |
15.0 |
1.0 |
|||||||||
7. |
Podstawy dietetyki
(KTIR_13_II_S_63) |
10.0 | 20.0 | 20 |
10.0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
8. |
Mierniki jakości życia
(KTIR_13_II_S_64) |
10.0 | 25.0 | 40 |
10.0 |
25.0 |
3.0 |
|||||||||
9. |
Strategie w promocji zdrowia
(KTIR_13_II_S_65) |
5.0 | 25.0 | 20 |
5.0 |
25.0 |
2.0 |
|||||||||
10. |
Psychospoleczne podstawy zagrożeń zdrowotnych
(KTIR_13_II_S_66) |
10.0 | 20.0 | 70 |
10.0 |
20.0 |
4.0 |
|||||||||
11. |
Defektologia i niepełnosprawność w rekreacji
(KTIR_13_II_S_67) |
10.0 | 20.0 | 20 |
10.0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
12. |
Metody radzenia sobie ze stresem
(KTIR_13_II_S_68) |
10.0 | 30.0 | 10 |
10.0 |
30.0 |
2.0 |
|||||||||
13. |
Podstawy opracowywania programów promocji zdrowia
(KTIR_13_II_S_69) |
5.0 | 20.0 | 25 |
5.0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
14. |
Trening relaksacyjny w praktyce
(KTIR_13_II_S_60) |
0 | 20.0 | 30 |
0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
III | Moduł wyboru specjalności - Organizator przedsięwzięć turystycznych | |||||||||||||||
1. |
Kartografia i nawigacja w turystyce
(STIR_12_II_S_08) |
10.0 | 25.0 | 40 |
10.0 |
25.0 |
3.0 |
|||||||||
2. |
Projektowanie przedsiewzięć turystycznych - ćwiczenia terenowe
(KTIR_13_II_S_70) |
0 | 60.0 | 65 |
0 |
60.0 |
5.0 |
|||||||||
3. |
Planowanie i organizowanie przedsięwzięć turystycznych
(KTIR_13_II_S_71) |
15.0 | 40.0 | 45 |
15.0 |
40.0 |
4.0 |
|||||||||
4. |
Partnerstwo publiczno-prywatne w turystyce.
(KTIR_13_II_S_72) |
10.0 | 10.0 | 5 |
10.0 |
10.0 |
1.0 |
|||||||||
5. |
Metody statystyczne w zarządzaniu w turystyce
(KTIR_13_II_S_74) |
10.0 | 20.0 | 45 |
10.0 |
20.0 |
3.0 |
|||||||||
6. |
Promocja i sprzedaż przedsięwzięć turystycznych (produkt)
(KTIR_13_II_S_73) |
15.0 | 30.0 | 55 |
15.0 |
30.0 |
4.0 |
|||||||||
7. |
Modele zachowań turystycznych
(KTIR_13_II_S_75) |
10.0 | 20.0 | 20 |
10.0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
8. |
Podstawy hotelarstwa
(KTIR_13_II_S_76) |
15.0 | 20.0 | 40 |
15.0 |
20.0 |
5.0 |
|||||||||
9. |
Organizacja eventów (wydarzeń) turystycznych
(KTIR_13_II_S_77) |
10.0 | 30.0 | 60 |
10.0 |
30.0 |
4.0 |
|||||||||
10. |
Innowacje w turystyce
(KTIR_13_II_S_78) |
10.0 | 25.0 | 65 |
10.0 |
25.0 |
4.0 |
|||||||||
IV | Moduł : Przedmioty do wyboru | |||||||||||||||
1. |
Wychowanie fizyczne
(TIR_15_II_002) |
0 | 60.0 | 40 |
0 |
15.0 |
1.0 |
0 |
15.0 |
1.0 |
0 |
15.0 |
1.0 |
0 |
15.0 |
1.0 |
V | Moduł 1: Przedmioty podstawowe | |||||||||||||||
1. |
Biologiczne skutki aktywności ruchowej
(KTIR_13_II_S_02) |
20.0 | 10.0 | 45 |
20.0 |
10.0 |
3.0 |
|||||||||
2. |
Socjologia
(KTIR_13_II_S_08) |
15.0 | 15.0 | 20 |
15.0 |
15.0 |
2.0 |
|||||||||
3. |
Podstawy statystyki
(KTIR_13_II_S_09) |
0 | 15.0 | 35 |
0 |
15.0 |
2.0 |
|||||||||
4. |
Anatomia praktyczna
(KTIR_13_II_S_12) |
10.0 | 10.0 | 30 |
10.0 |
10.0 |
2.0 |
|||||||||
5. |
Negocjacje i rozwiązywanie konfliktów
(KTIR_13_II_S_13) |
10.0 | 5.0 | 35 |
10.0 |
5.0 |
2.0 |
|||||||||
VI | Moduł 2: Przedmioty kierunkowe | |||||||||||||||
1. |
Przedsiębiorczość w turystyce i rekreacji
(KTIR_13_II_S_01) |
15.0 | 10.0 | 50 |
15.0 |
10.0 |
3.0 |
|||||||||
2. |
Antropologia kulturowa
(KTIR_13_II_S_03) |
15.0 | 0 | 35 |
15.0 |
0 |
2.0 |
|||||||||
3. |
Bezpieczeństwo w górach i w środowisku wodnym
(KTIR_13_II_S_04) |
25.0 | 0 | 25 |
25.0 |
0 |
2.0 |
|||||||||
4. |
Aktywność rekreacyjna
(KTIR_13_II_S_05) |
20.0 | 15.0 | 15 |
20.0 |
15.0 |
2.0 |
|||||||||
5. |
Regiony turystyczne
(KTIR_13_II_S_06) |
30.0 | 15.0 | 55 |
30.0 |
15.0 |
4.0 |
|||||||||
6. |
Różnorodność środowiska przyrodniczego
(KTIR_13_II_S_07) |
25.0 | 10.0 | 40 |
25.0 |
10.0 |
3.0 |
|||||||||
7. |
Techniki reklamowe w turystyce i rekreacji
(KTIR_13_II_S_10) |
15.0 | 15.0 | 20 |
15.0 |
15.0 |
2.0 |
|||||||||
8. |
Zarządzanie przedsiębiorstwem turystycznym i rekreacyjnym
(KTIR_12_II_S_06) |
25.0 | 10.0 | 15 |
25.0 |
10.0 |
2.0 |
|||||||||
9. |
Informatyka w turystyce i rekreacji
(KTIR_12_II_S_07) |
15.0 | 15.0 | 20 |
15.0 |
15.0 |
2.0 |
|||||||||
10. |
Produkt turystyczny i rekreacyjny
(KTIR_13_II_S_11) |
30.0 | 0 | 20 |
30.0 |
0 |
2.0 |
|||||||||
11. |
Doradztwo menadżerskie w turystyce i rekreacji
(KTIR_13_II_S_19) |
20.0 | 10.0 | 45 |
20.0 |
10.0 |
3.0 |
|||||||||
12. |
Polityka turystyczna
(KTIR_13_II_S_20) |
25.0 | 10.0 | 40 |
25.0 |
10.0 |
3.0 |
|||||||||
13. |
Zagospodarowanie i przestrzenne planowanie turystyczne
(TIR_15_II_001) |
25.0 | 10.0 | 40 |
25.0 |
10.0 |
3.0 |
|||||||||
VII | Moduł praktyk | |||||||||||||||
1. |
Praktyka zawodowa 2
(TIR_15_II_004) |
0 | 75.0 | 100 |
0 |
75.0 |
7.0 |
|||||||||
2. |
Praktyka zawodowa 1
(TIR_15_II_003) |
0 | 75.0 | 100 |
0 |
75.0 |
7.0 |
|||||||||
VIII | Moduł: Językowy (student wybiera jeden język nowożytny) | |||||||||||||||
1. |
Język angielski w turystyce i rekreacji
(KTIR_13_II_S_23) |
0 | 30.0 | 45 |
0 |
30.0 |
3.0 |
|||||||||
IX | Moduł wyboru specjalności - Hotelarstwo | |||||||||||||||
1. |
Podstawy hotelarstwa
(KTIR_13_II_S_79) |
10.0 | 20.0 | 45 |
10.0 |
20.0 |
3.0 |
|||||||||
2. |
Organizacja i technika pracy w hotelu
(KTIR_13_II_S_80) |
20.0 | 30.0 | 25 |
20.0 |
30.0 |
3.0 |
|||||||||
3. |
Funkcjonowanie hoteli - ćwiczenia terenowe
(KTIR_13_II_S_81) |
0 | 60.0 | 40 |
0 |
60.0 |
4.0 |
|||||||||
4. |
Geografia hotelarstwa
(KTIR_13_II_S_82) |
10.0 | 15.0 | 50 |
10.0 |
15.0 |
3.0 |
|||||||||
5. |
Marketing usług hotelarskich
(KTIR_13_II_S_83) |
10.0 | 25.0 | 65 |
10.0 |
25.0 |
4.0 |
|||||||||
6. |
Gastronomia i usługi dodatkowe w hotelu
(KTIR_13_II_S_84) |
10.0 | 30.0 | 60 |
10.0 |
30.0 |
4.0 |
|||||||||
7. |
Podstawy prawne i uwarunkowania funkcjonowania hoteli
(KTIR_13_II_S_85) |
10.0 | 10.0 | 30 |
10.0 |
10.0 |
2.0 |
|||||||||
8. |
Systemy informatyczne i rezerwacyjne w hotelarstwie
(KTIR_13_II_S_86) |
10.0 | 20.0 | 20 |
10.0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
9. |
Kontakty interpersonalne i interkulturowe w hotelarstwie
(KTIR_13_II_S_87) |
10.0 | 20.0 | 45 |
10.0 |
20.0 |
3.0 |
|||||||||
10. |
Profesjonalna obsługa gościa hotelowego
(KTIR_13_II_S_88) |
5.0 | 30.0 | 15 |
5.0 |
30.0 |
2.0 |
|||||||||
11. |
Współczesne trendy w hotelarstwie
(KTIR_13_II_S_89) |
10.0 | 20.0 | 45 |
10.0 |
20.0 |
3.0 |
|||||||||
X | Moduł wyboru specjalności - Trener Outdoor | |||||||||||||||
1. |
Ekstremalne formy rekreacji wodnej
(STIR_12_II_S_20) |
15.0 | 20.0 | 40 |
15.0 |
20.0 |
3.0 |
|||||||||
2. |
Pierwsza pomoc przedlekarska
(KTIR_13_II_S_35) |
0 | 15.0 | 10 |
0 |
15.0 |
1.0 |
|||||||||
3. |
Planowanie i organizacja imprez outdoor
(STIR_12_II_S_22) |
20.0 | 20.0 | 35 |
20.0 |
20.0 |
3.0 |
|||||||||
4. |
Praca grupowa i budowanie zespołu
(STIR_12_II_S_23) |
10.0 | 20.0 | 20 |
10.0 |
20.0 |
2.0 |
|||||||||
5. |
Podstawy wspinaczki skałkowej
(STIR_12_II_S_43) |
10.0 | 15.0 | 25 |
10.0 |
15.0 |
2.0 |
|||||||||
6. |
Turystyka aktywna XXI w.
(KTIR_13_II_S_90) |
15.0 | 10.0 | 25 |
15.0 |
10.0 |
2.0 |
|||||||||
7. |
Gry i scenariusze zajęć w formie outdoor i indoor
(STIR_12_II_S_40) |
10.0 | 20.0 | 45 |
10.0 |
20.0 |
3.0 |
|||||||||
8. |
Survivalowe formy zachowań rekreacyjnych
(STIR_12_II_S_24) |
10.0 | 10.0 | 30 |
10.0 |
10.0 |
2.0 |
|||||||||
9. |
Zarządzanie motywacją w zespołach
(STIR_12_II_S_47) |
5.0 | 10.0 | 35 |
5.0 |
10.0 |
2.0 |
|||||||||
10. |
Coaching kadry kierowniczej
(KTIR_13_II_S_37) |
0 | 15.0 | 10 |
0 |
15.0 |
1.0 |
|||||||||
11. |
Organizacja wyprawy incenitive
(STIR_12_II_S_59) |
10.0 | 40.0 | 25 |
10.0 |
40.0 |
3.0 |
|||||||||
12. |
Pozyskiwanie funduszy w rekreacji i turystyce
(KTIR_13_II_S_38) |
10.0 | 10.0 | 55 |
10.0 |
10.0 |
3.0 |
|||||||||
13. |
Zarządzanie projektami szkoleniowymi w przedsiębiorstwie
(STIR_12_II_S_61) |
5.0 | 10.0 | 10 |
5.0 |
10.0 |
1.0 |
|||||||||
XI | Moduł wyboru specjalności - Organizator przedsięwzięć rekreacyjnych | |||||||||||||||
1. |
Współczesny rynek usług rekreacyjnych
(TIR_17_II_002) |
20.0 | 10.0 | 20 |
20.0 |
10.0 |
2.0 |
|||||||||
2. |
Pozyskiwanie funduszy w rekreacji i turystyce
(TIR_17_II_003) |
10.0 | 10.0 | 30 |
10.0 |
10.0 |
2.0 |
|||||||||
3. |
Organizacja usług rekreacyjnych
(TIR_17_II_004) |
20.0 | 10.0 | 45 |
20.0 |
10.0 |
3.0 |
|||||||||
4. |
Pierwsza pomoc przedlekarska
(TIR_17_II_005) |
5.0 | 15.0 | 30 |
5.0 |
15.0 |
2.0 |
|||||||||
5. |
Sporty rekreacyjne
(TIR_17_II_006) |
0 | 40.0 | 35 |
0 |
20.0 |
2.0 |
0 |
20.0 |
1.0 |
||||||
6. |
Projektowanie aktywnych form turystyki
(TIR_17_II_007) |
0 | 40.0 | 10 |
0 |
40.0 |
2.0 |
|||||||||
7. |
Projektowanie gier dla wszystkich
(TIR_17_II_008) |
20.0 | 20.0 | 35 |
20.0 |
20.0 |
3.0 |
|||||||||
8. |
Sztuka prezentacji i autoprezentacji
(TIR_17_II_009) |
10.0 | 10.0 | 55 |
10.0 |
10.0 |
3.0 |
|||||||||
9. |
Projektowanie usług rekreacyjnych dla klienta specjalnych potrzeb
(TIR_17_II_010) |
15.0 | 20.0 | 40 |
15.0 |
20.0 |
3.0 |
|||||||||
10. |
Projektowanie usług fitness i wellness
(TIR_17_II_011) |
10.0 | 20.0 | 45 |
10.0 |
20.0 |
3.0 |
|||||||||
11. |
Projektowanie eventów rekreacyjno-sportowych
(TIR_17_II_012) |
15.0 | 35.0 | 75 |
15.0 |
35.0 |
5.0 |
|||||||||
12. |
Projektowanie usług związanych z aktywnością w środowisku wodnym
(TIR_17_II_013) |
15.0 | 15.0 | 20 |
15.0 |
15.0 |
2.0 |
|||||||||
XII | Moduł pracy dyplomowej | |||||||||||||||
1. |
Obrona pracy dyplomowej (w tym egzamin dyplomowy)
(TIR_17_II_001) |
0 | 0.0 | 250 |
0 |
0.0 |
10.0 |
|||||||||
2. |
Seminarium magisterskie
(KTIR_12_II_S_09) |
0 | 15.0 | 10 |
0 |
15.0 |
1.0 |
|||||||||
3. |
Seminarium pracy dyplomowej (praca własna)
(TIR_15_II_005) |
0 | 0.0 | 210 |
0 |
0.0 |
1.0 |
0 |
0.0 |
8.0 |
||||||
4. |
Metodologia badań naukowych
(TIR_16_II_001) |
30.0 | 0 | 20 |
30.0 |
0 |
2.0 |