Ramowy program studiów
Wersja: 1
Informacje ogólne
Wydział |
Wydział Wychowania Fizycznego |
Kierunek studiów |
Turystyka i Rekreacja |
Studia |
I stopnia |
Profil |
Ogólnoakademicki |
Specjalność |
----- |
Nazwa przedmiotu |
Współczesne trendy w żywieniu |
|
|
Języki w jakich jest i może być realizowany kurs |
j.polski |
Status przedmiotu |
Moduł 1: Przedmioty podstawowe |
Wymagania wstępne (lista przedmiotów) |
----- |
Jednostka prowadząca |
Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu |
Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu |
prof. dr hab. M. Słowińska-Lisowska, prof. zw. |
Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia |
dr inż. A. Broniecka, wykładowca, |
Cel przedmiotu |
C1 - zdobywanie podstawowej wiedzy z zakresu żywienia sportowca C2 - zrozumienie roli pożywienia w rozwoju i utrzymaniu
czynności życiowych organizmu sportowca C3 - poznanie zasad planowania żywienia dla zawodników różnych dyscyplin sportowych |
Opis przedmiotu |
Przedmiot prowadzony jest w formie referatów, prezentacji multimedialnych i dyskusji. Tematyka wykładów dotyczy zasad prawidłowego żywienia osób uprawiających sport, ze szczególnym zwróceniem uwagi na żywienie w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny oraz od intensywności obciążeń – w czasie treningu, zawodów i odnowy po wysiłku. Celem wykładów jest także nauczenie umiejętności posługiwania się wiedzą szczegółową z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego obciążonego wysiłkiem fizycznym i zapobieganie chorobom żywieniowo-zależnym. Ćwiczenia mają na celu wykształcenie umiejętności określania zapotrzebowania energetycznego i składniki odżywcze w zależności od rodzaju i intensywności aktywności fizycznej. |