Ramowy program studiów
Wersja: 1
Informacje ogólne
Wydział |
Wydział Wychowania Fizycznego |
|||||||||||||||||||||||||||||
Kierunek studiów |
Wychowanie Fizyczne |
|||||||||||||||||||||||||||||
Studia |
II stopnia |
|||||||||||||||||||||||||||||
Profil |
Ogólnoakademicki |
|||||||||||||||||||||||||||||
Specjalność |
----- |
|||||||||||||||||||||||||||||
Nazwa przedmiotu |
Teoria zdrowego żywienia |
|||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||
Języki w jakich jest i może być realizowany kurs |
j.polski |
|||||||||||||||||||||||||||||
Status przedmiotu |
Specjalność: Edukacja Fizyczna w Późnej Dorosłości |
|||||||||||||||||||||||||||||
Wymagania wstępne (lista przedmiotów) |
----- |
|||||||||||||||||||||||||||||
Jednostka prowadząca |
Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu |
|||||||||||||||||||||||||||||
Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu |
prof. dr hab. M. Słowińska-Lisowska, prof. zw. |
|||||||||||||||||||||||||||||
Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia |
prof. dr hab. M. Słowińska-Lisowska, prof. zw., |
|||||||||||||||||||||||||||||
Cel przedmiotu |
C1: Zapoznanie się z wiedzą dotyczącą zmian
zachodzących w starzejącym się organizmie. C2: Przyswojenie zasad prawidłowego żywienia
z wyeksponowaniem roli składników pokarmowych istotnych dla prawidłowego
funkcjonowania organizmu osób w podeszłym wieku. C3: Podstawy leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych -zasady żywienia w miażdżycy, cukrzycy typu II, otyłości, chorobie niedokrwiennej serca oraz chorobie nowotworowej. Umiejętne zastosowanie rodzaju diet: diety lekkostrawnej, o niskim indeksie glikemicznym (dieta Montignaca) oraz diety przeciwnowotworowej. |
|||||||||||||||||||||||||||||
Opis przedmiotu |
Przedmiot prowadzony jest w formie referatów, prezentacji
multimedialnych i dyskusji.
Tematyka przedmiotu dotyczy zasad prawidłowego żywienia osób w podeszłym wieku oraz dostosowanie żywienia do poziomu aktywności fizycznej osób starszych. Wykład ma za
zadanie dostarczenie informacji na temat zasad żywienia osób starszych, ze
szczególnym uwzględnieniem indywidualnych potrzeb oraz ewentualnych stanów chorobowych. Ćwiczenia mają na celu wykształcenie
umiejętności określania zapotrzebowania energetycznego i na inne
składniki w zależności od stanu zdrowia i poziomu aktywności fizycznej. |