wtorek, 3 grudnia 2024 | Portal eORDO Omnis v. 1.116.1.5.61

Portal eORDO Omnis

Niezalogowano
Użytkownik anonimowy
Zaloguj się

AWF we Wrocławiu

Ramowy program studiów

Szczegóły przedmiotu

Wersja: 1

Informacje ogólne


Wydział

Wydział Wychowania Fizycznego

Kierunek studiów

Wychowanie Fizyczne

Studia

II stopnia

Profil

Ogólnoakademicki

Specjalność

-----

Nazwa przedmiotu

Teoria zdrowego żywienia


Forma studiów Rok studiów Semestr Suma godzin dydaktycznych Liczba punktów ECTS
Wykłady Ćwiczenia/praktyki
Stacjonarne 1 1 --- --- ---
1 2 --- --- ---
2 3 20.0 10.0 3.0
Suma 20.0 10.0 3.0


Języki w jakich jest i może być realizowany kurs

j.polski

Status przedmiotu

Specjalność: Edukacja Fizyczna w Późnej Dorosłości

Wymagania wstępne (lista przedmiotów)

-----

Jednostka prowadząca

Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu

Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu

prof. dr hab. M. Słowińska-Lisowska, prof. zw.

Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia

prof. dr hab. M. Słowińska-Lisowska, prof. zw.,
dr inż. A. Zagrodna, adiunkt

Cel przedmiotu

C1: Zapoznanie się z wiedzą dotyczącą zmian zachodzących w starzejącym się organizmie.

C2: Przyswojenie zasad prawidłowego żywienia z wyeksponowaniem roli składników pokarmowych istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu osób w podeszłym wieku.

C3: Podstawy leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych -zasady żywienia w miażdżycy, cukrzycy typu II, otyłości, chorobie niedokrwiennej serca oraz chorobie nowotworowej. Umiejętne zastosowanie rodzaju diet: diety lekkostrawnej, o niskim indeksie glikemicznym (dieta Montignaca) oraz diety przeciwnowotworowej.

Opis przedmiotu

Przedmiot prowadzony jest w formie referatów, prezentacji multimedialnych i dyskusji. Tematyka przedmiotu  dotyczy zasad prawidłowego żywienia osób w podeszłym wieku oraz dostosowanie żywienia do poziomu aktywności fizycznej osób starszych. Wykład ma za zadanie dostarczenie informacji na temat zasad żywienia osób starszych, ze szczególnym uwzględnieniem indywidualnych potrzeb oraz ewentualnych stanów chorobowych. Ćwiczenia mają na celu wykształcenie umiejętności określania zapotrzebowania energetycznego i na inne składniki w zależności od stanu zdrowia i poziomu aktywności fizycznej.