Ramowy program studiów
Wersja: 1
Informacje ogólne
Wydział |
Wydział Wychowania Fizycznego |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Kierunek studiów |
Wychowanie Fizyczne |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Studia |
II stopnia |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Profil |
Ogólnoakademicki |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Specjalność |
----- |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Nazwa przedmiotu |
Podstawy dietetyki |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||
Języki w jakich jest i może być realizowany kurs |
----- |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Status przedmiotu |
Specjalność: Fitness |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Wymagania wstępne (lista przedmiotów) |
----- |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Jednostka prowadząca |
Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu |
dr inż. A. Zagrodna, adiunkt |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia |
dr inż. A. Broniecka, wykładowca, |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Cel przedmiotu |
Nauczenie umiejętności posługiwania się wiedzą szczegółową z zakresu żywienia sportowców różnych
dyscyplin sportowych.
Wprowadzenie studentów w zagadnienia żywienia osób poddanych różnorodnym wysiłkom fizycznym,
związanych z dużym wydatkiem energii i zwiększonym zapotrzebowaniem na niektóre składniki odżywcze.
Zapoznanie z indywidulanym planowaniem jadłospisów dla zawodników różnych dyscyplin sportowych. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Opis przedmiotu |
Przedmiot jest realizowany w wymiarze 30 godzin wykładu. Przedmiot prowadzony jest w formie
referatów, prezentacji multimedialnych i dyskusji. Tematyka przedmiotu dotyczy zasad prawidłowego
żywienia sportowców w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny oraz doboru odpowiednich
suplementów diety, które wspomagają wysiłek fizyczny. Zajęcia mają na celu wykształcenie umiejętności
określania zapotrzebowania energetycznego, na składniki odżywcze oraz planu suplementacyjnego w
zależności od rodzaju i intensywności aktywności fizycznej. |