wtorek, 3 grudnia 2024 | Portal eORDO Omnis v. 1.116.1.5.61

Portal eORDO Omnis

Niezalogowano
Użytkownik anonimowy
Zaloguj się

AWF we Wrocławiu

Ramowy program studiów

Szczegóły przedmiotu

Wersja: 1

Informacje ogólne


Wydział

Wydział Wychowania Fizycznego

Kierunek studiów

Wychowanie Fizyczne

Studia

II stopnia

Profil

Ogólnoakademicki

Specjalność

-----

Nazwa przedmiotu

Podstawy dietetyki


Forma studiów Rok studiów Semestr Suma godzin dydaktycznych Liczba punktów ECTS
Wykłady Ćwiczenia/praktyki
Stacjonarne 1 1 --- --- ---
1 2 --- --- ---
2 3 --- --- ---
2 4 30.0 0.0 4.0
Suma 30.0 0.0 4.0


Języki w jakich jest i może być realizowany kurs

-----

Status przedmiotu

Specjalność: Fitness

Wymagania wstępne (lista przedmiotów)

-----

Jednostka prowadząca

Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu

Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu

dr inż. A. Zagrodna, adiunkt

Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia

dr inż. A. Broniecka, wykładowca,
dr inż. A. Książek, adiunkt,
dr inż. A. Zagrodna, adiunkt

Cel przedmiotu

Nauczenie umiejętności posługiwania się wiedzą szczegółową z zakresu żywienia sportowców różnych dyscyplin sportowych. Wprowadzenie studentów w zagadnienia żywienia osób poddanych różnorodnym wysiłkom fizycznym, związanych z dużym wydatkiem energii i zwiększonym zapotrzebowaniem na niektóre składniki odżywcze. Zapoznanie z indywidulanym planowaniem jadłospisów dla zawodników różnych dyscyplin sportowych.

Opis przedmiotu

Przedmiot jest realizowany w wymiarze 30 godzin wykładu. Przedmiot prowadzony jest w formie referatów, prezentacji multimedialnych i dyskusji. Tematyka przedmiotu dotyczy zasad prawidłowego żywienia sportowców w zależności od rodzaju uprawianej dyscypliny oraz doboru odpowiednich suplementów diety, które wspomagają wysiłek fizyczny. Zajęcia mają na celu wykształcenie umiejętności określania zapotrzebowania energetycznego, na składniki odżywcze oraz planu suplementacyjnego w zależności od rodzaju i intensywności aktywności fizycznej.