poniedziałek, 2 grudnia 2024 | Portal eORDO Omnis v. 1.116.1.5.61

Portal eORDO Omnis

Niezalogowano
Użytkownik anonimowy
Zaloguj się

AWF we Wrocławiu

Ramowy program studiów

Szczegóły przedmiotu

Wersja: 1

Informacje ogólne


Wydział

Wydział Wychowania Fizycznego

Kierunek studiów

Wychowanie Fizyczne

Studia

II stopnia

Profil

Ogólnoakademicki

Specjalność

-----

Nazwa przedmiotu

Dietetyka a zdrowie


Forma studiów Rok studiów Semestr Suma godzin dydaktycznych Liczba punktów ECTS
Wykłady Ćwiczenia/praktyki
Stacjonarne 1 1 --- --- ---
1 2 15.0 15.0 2.0
Suma 15.0 15.0 2.0


Języki w jakich jest i może być realizowany kurs

j.polski

Status przedmiotu

Specjalność: Menedżer Sportu i Rekreacji

Wymagania wstępne (lista przedmiotów)

-----

Jednostka prowadząca

Katedra Biologicznych i Motorycznych Podstaw Sportu

Osoba odpowiedzialna za program przedmiotu

prof. dr hab. M. Słowińska-Lisowska, prof. zw.

Osoba(by) prowadząca(ce) zajęcia

dr inż. A. Broniecka, wykładowca,
dr inż. A. Książek, adiunkt,
prof. dr hab. M. Słowińska-Lisowska, prof. zw.,
dr inż. A. Zagrodna, adiunkt

Cel przedmiotu

C1 - Przybliżenie szczegółowej wiedzy na temat zasad racjonalnego żywienia dzieci, młodzieży i dorosłych.
C2 - Zapoznanie studentów z najczęściej popełnianymi błędami żywieniowymi i ich konsekwencjami zdrowotnymi.
C3 - Zapoznanie studenta z dodatkami spożywczymi i zasadami znakowania żywności.


Opis przedmiotu

Przedmiot prowadzony jest w formie referatów, prezentacji multimedialnych i dyskusji. Tematyka przedmiotu dotyczy zasad prawidłowego żywienia człowieka w zależności od płci, wieku i stanu fizjologicznego oraz dostosowania odpowiedniego planu żywieniowego w zależności od rodzaju i intensywności aktywności fizycznej. Omawiane są również kwestie sztucznych i naturalnych dozwolonych dodatków do żywności i suplementów diety oraz najnowsze zasady znakowania żywności.